Edukacinės programos

Visas edukacines programas galima laisvai naudoti ir pritaikyti savo poreikiams

Edukacinės programos sukurtos projekto „Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka – skaitmeninės kompetencijos centras“ lėšomis

HKA paveikslėliskeis Siūlome jums pasivaikščioti su... Hansu Kristianu Andersenu. Vaikščiosime po jo vaikystės miestą Odensę. O kol keliausime, Hansas Kristianas papasakos daug įdomių dalykų apie save ir apie tą laiką, kai gimė gražiausios pasaulio pasakos. Ar žinote, kiek pasakų rašytojas parašė per savo gyvenimą? Ar buvo įsimylėjęs? O gal norite sužinoti, kokio dydžio batus nešiojo ir pasimatuoti Anderseno pėdą? Kuo dirbo jo tėtis, mama ir senelė? Ką dar Andersenas veikė be pasakų rašymo? Kodėl niekada nekalbėjo telefonu ir neskraidė lėktuvais?.. O gal norite susikurti spalvotą karpinių namelį? Pasivaikščiokite su Hansu Kristianu – turėsite atsakymus, smagiai praleisite laiką ir pasistatysite tikrų tikriausią

Pasakų miesto gatvę. Su spalvotais karpinių nameliais atvirais langais ir durimis. Statybinės medžiagos ir gatvės grindinys – mūsų, įkvėpimas ir vaizduotė – jūsų! 😊

Šią programą dalyvių grupės gali užsisakyti per Kultūrinės edukacijos sistemą adresu https://www.kulturospasas.lt/kulturines-edukacijos arba tel.: +370 659 06341. Užsiėmimus veda vyriausioji metodininkė Rita Baltrukienė.
Edukacinė programa ir kūrybinių dirbtuvių veiklos pritaikomos pagal dalyvių amžių, todėl tinka priešmokyklinio amžiaus vaikams ir mokiniams nuo I iki V klasės, taip pat šeimoms, suaugusiems, savo veikla susijusiems su vaikų auklėjimu, ugdymu bei mokymu (bibliotekininkams, mokytojams, auklėtojams). Tinka vaikams ir jaunimui su specialiais poreikiais – bibliotekoje yra keltuvas, paslauga gali būti teikiama sutrumpintu variantu (mažiau audiovizualinės dalies, jei sunku sutelkti dėmesį), į pagalbą pasitelkiami kiti bibliotekos darbuotojai, kurie padeda neįgaliesiems atlikti kūrybinę užduotį, naudojamos didelės raiškos technologijos. Priimamos grupės nuo 10 iki 25 žmonių (dalyvių skaičių galima derinti). Paslaugos kaina vienam dalyviui – 2,00 euraiVidutiniška vieno edukacinio užsiėmimo trukmė – 45-60 min. Renginio vieta - Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Kūrybos ir edukacijų erdvė. Laiką pasirenka užsiėmimų dalyviai, suderinę su programos vedėju.

Pagrindinis šio edukacinio užsiėmimo tikslas – Paslaugos tikslas: skatinti kultūrinę edukaciją kaip prasmingą veiklą, ugdyti kūrybingą asmenybę; skatinti skaitymą kaip įdomią, prasmingą pažintinę ir kultūrinę veiklą, įdomų ir naudingą laisvalaikio užsiėmimą, patirti teigiamas emocijas; edukacinio pasakojimo ir kūrybinės veiklos (karpinio) metu vedamo pokalbio pagalba skatinti vaikus mąstyti, kurti, reikšti savo mintis ir jausmus, turtinti savo kalbą.
Uždaviniai:
1. Pasinaudojant įvairiais šaltiniais (skaitmeniniais, rašytiniais, vaizduojamaisiais, esančiais virtualioje erdvėje), supažindinti edukacijos dalyvius su įdomiais, mažiau žinomais danų rašytojo Hanso Kristiano Anderseno gyvenimo ir kūrybos faktais bei jo gyvenimo aplinka, memorialinėmis vietomis Danijoje ir Lietuvoje. Pateikti su šia tema susijusius kokybiškus žodinius ir vaizdinius kūrinius: suskaitmenintus vaizdinius dokumentus iš H. K. Anderseno muziejaus Odensėje, profesionalias knygų iliustracijas, nuotraukas ir kt.
2. Ugdyti jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikų poreikį skaityti, kalbėti ir reikšti mintis, rišliai pasakoti, plėsti žodyną. Skatinti skaitymą kaip įdomų, kūrybišką, pažintinį ir kultūrinį laisvalaikio užsiėmimą.
3. Skatinti vaikus mąstyti, kurti, reikšti savo mintis ir jausmus, turtinti savo kalbą, panaudojant edukacinį pasakojimą, kūrybinę veiklą ir interaktyvias priemones.