Edukacinės programos

Visas edukacines programas galima laisvai naudoti ir pritaikyti savo poreikiams

Edukacinės programos sukurtos projekto „Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka – skaitmeninės kompetencijos centras“ lėšomis

9 107

 Programa skirta 5–9 klasių mokiniams (vidutinio ir vyresnio mokyklinio amžiaus vaikams) bei jų ugdymo, skaitymo skatinimo specialistams. Užsiėmimo metu programos dalyviai supažindinami su informacija, kuri padeda aktyviai, greitai, savarankiškai pasirinkti reikiamą knygą ar kūrinį (netgi kino filmą, garso įrašą) pagal poreikius ir pomėgius. Taip pat parodo, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis knygas, kad negaištum laiko menkavertei leidybinei produkcijai arba nepasirinktum tų knygų, kurios pasirodys skaitytojui neįdomios ar nenaudingos.

  Programos dalyviai sužino, kokią įtaką pasirinkimui ir objektyviam vertinimui turi knygos išvaizda, informaciniai, leidybiniai duomenys, žinios apie autorius, vertėjus, leidyklas ir t.t. Pateikiama pavyzdžių, kur galima rasti informacijos apie naujas knygas, recenzijų ir atsiliepimų apie jau perskaitytas.

Programos turinys

1 etapas: „Knygos paaugliams ir jaunimui: kaip sužinoti ir kaip pasirinkti“.

Informacija apie knygą ir jos turinį pačioje knygoje:

  • Knygos viršelis, jo dizainas, duomenys apie kūrinį viršelyje, atvarte.
  • Titulinis puslapis.
  • Paskutinis puslapis.

Informacija apie knygas internete:

  • Didžiausių knygų leidyklų, knygynų, internetinių knygų parduotuvių svetainės, informacijos apie knygą pateikimas jose (knygynų tinklas „Pegasas“, „Alma Littera“, „Tyto alba“, „Baltos lankos“, „Nieko rimto“, „Knygos.lt“, „Obuolys“, LLVS tinklapis ir kt.).
  • Literatūrinės svetainės rašantiems, skaitantiems, vertinantiems perskaitytas knygas, besidalinantiems mintimis apie kūrybą ir skaitytas knygas („Rašyk.lt“, „Skaityta.lt“ ir kt.).
  • Tinklapiai, skirti skaityti knygas online arba atsisiunčiant į savo elektroninį įrenginį („Visosknygos.lt“ ir kt.).
  • Paieškos interneto tinklapiuose ir atrankos kriterijai ir galimybės.
  • Svetainė www.skaitymometai.lt.
  • Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos svetainė

Skaidrės. Trukmė – 45 min.

2 etapas: Praktinė užduotis: informacijos apie pasiūlytą knygą (autorių, kūrinį, temą ir kt.) paieška, rinkimas, apibendrinimas, dalinimasis gauta informacija su draugais. Darbas grupėmis arba visiems bendras (priklausomai nuo dalyvių skaičiaus). Trukmė 15–20 min.

Atsisiųsti programą